Platim cu cardul sau platim cash?

17.11.2016

In cadrul evenimentului „20 de ani de carduri in Romania” organizat de NoCash, specialistii in domeniul cardurilor bancare au amintit principalele evenimente care au condus la evolutia cardului, asa cum il stim astazi.

Sistemele de plata s-au diversificat in ultimii 20 de ani, acum putem sa ne autentificam in aplicatia de Mobile Banking utilizand amprenta, putem plati cumparaturile cu telefonul mobil, putem plati contactless sau cu bratara etc. 

Retragerile de la ATM devin tranzactii la comerciant

Ne-a luat aproape 20 de ani sa atingem ca pondere retragerile de numerar cu platile” a mentionat Cosmin Vladimirescu, Country Manager MasterCard.

Numarul de carduri a crescut cu aproape 12% in ultimii 5 ani, numarul platilor a crescut cam cu 25%-26%, volumele tranzactionate la POS au crescut cu 24% si am ajuns la 11,6 miliarde de lei tranzactionati in iunie 2016 fata de 2015 cand aveam doar 9 miliarde”.

In cadrul tranzactiilor realizate cu cardurile MasterCard si Maestro, 15% din aceste tranzactii se realizeaza contactless.

Romanii folosesc mai des cardul

Reprezentantul MasterCard a precizat ca, spre deosebire de anul 2011 cand scoteam din buzunar cardul sa achitam sume mari, in special electrocasnice, acum cardul este folosit si pentru sume mai mici (cumparaturi, alimente, imbracaminte, plata facturi).

Dar in Romania valoarea medie a unei plati cu cardul este de aproximativ 30 de euro, pe cand in Ungaria este chiar de 17 euro, Polonia 24 de euro, Cehia 26 de euro, iar in Bulgaria de 35 de euro.

Cate plati facem anual?

Un roman face in medie pe an 14 plati, pe cand in Polonia in jur de 66 de plati, 57 in Cehia, 44 in Ungaria si doar 11 in Bulgaria.

Peste 60% din tranzactii se fac pe cardurile VISA

Valoarea tranzactiilor realizate cu carduri emise de VISA a depasit 25 de miliarde de euro, din totalul de 40 de miliarde de euro tranzactionate de romani.

Catalin Cretu, General Manager Visa a mai precizat ca din cele 15 milioane de carduri existente in piata, 4 milioane sunt inactive.

Reprezentantul Visa a specificat ca trebuie realizate eforturi suplimentare pentru a face acele carduri active,"pentru ca a emite plastice goale care raman in sertare nu ajuta la progresul acestei industrii".

23% din banii care sunt tranzactionati pe card sunt plati la comercianti, 77% sunt retrageri de numerar

Platile in numerar in tara noastra inca se realizeaza in numar foarte mare, romanii preferand in proportie de doar 20% sa faca tranzactii frecvent cu cardul.

Conform unui studiu realizat de BrandBerry, 95% din populatie face plati in numerar foarte des.

Din romanii care au avut un card si au renuntat la el, spun in proportie de 80% (rural) ca nu doresc sa-si mai faca unul nou, spre deosebire de 80% din urban care doresc sa-si deschida un nou cont de card. 

Romanii mai folosesc cardurile si pentru primirea salariului (50%) dar si pentru pensie (7,5% in rural si 20% in urban).

Sursa: FinZoom.ro